De Nederlandse consument heeft in juli meer uitgeven dan in dezelfde maand in 2013.
De consumptieve bestedingen stegen in juli met 0,5 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In mei, april en juni was de consumptie gelijk gebleven ten opzichte van een jaar eerder.
Daarmee lijkt de consument voor het eerst sinds 2011 echt meer geld uit te gaan geven. Dat is erg goed nieuws voor de Nederlandse economie. Want juist het feit dat huishoudens tot nu toe de hand op de knip hielden, was een van de redenen dat de economie maar mondjesmaat herstelde.
(Klik op de afbeelding om hem te vergroten)
Consumenten gaven vooral meer geld uit aan voeding: 1,1 procent. Ook werd er iets vaker de portemonnee getrokken om duurzame goederen te kopen, zoals kleding, witgoed en meubels. Meer geld werd ook besteed aan diensten zoals de kapper, reizen, maar ook bijvoorbeeld aan de huur.
Donderdag meldde het CBS dat de stemming onder consumenten inmiddels wel weer is verslechterd. Het consumentenvertrouwen kwam in september uit op -7. Of dat veel invloed heeft op de consumentenuitgaven is ongewis. De koopbereidheid van consumenten was namelijk in september amper afgenomen.
Lees ook
Weer opsteker economie: we beknibbelen niet meer op uitgaven
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl